Με όρεξη και κέφι σκέφτηκα να φτιάξω μια αρωματική μαρμελάδα λεμόνι - πορτοκάλι που να κάνει κάπως και για γλυκάκι κουταλιού και να αφήνει τη χαρακτηριστική δροσερή γεύση της για πολλή ώρα.
Κατέβηκα λοιπόν χαρωπά χαρωπά στον κήπο με το καλαθάκι μου, έκοψα ζουμερά υπέροχα λεμόνια και ολοστρόγγυλα λαμπερά πορτοκάλια και στρώθηκα στη δουλειά με υπομονή γιατί αυτή η μαρμελαδίτσα θέλει ....αρκετή υπομονή αλλά μας αποζημιώνει με το παραπάνω με τη φρεσκάδα, τη γεύση και το άρωμά της. Πάντα κάνω μικρές δόσεις από την κάθε μαρμελάδα για να την έχω πάντα φρέσκια.
Πήρα 4 μεγάλα πορτοκάλια και 3 μεγάλα λεμόνια με καθαρή φλούδα. Εάν αγοράσουμε τα φρούτα από το μανάβη πρέπει να είναι ακέρωτα. Η αναλογία 4 πορτοκάλια - 3 λεμόνια δίνει την γεύση του πορτοκαλιού και τη απαραίτητη σπιρτάδα του λεμονιού.
Σαπούνισα και ξέπλυνα καλά τα φρούτα και αφαίρεσα προσεκτικά τη φλούδα τους καθαρίζοντάς την με κάθετες τομές. Εν συνεχεία καθάρισα με μυτερό μαχαιράκι το εσωτερικό άσπρο της φλούδας ώστε να μείνει όσο το δυνατόν πιο καθαρή για να μην πικρίσει, έβαλα τις φλούδες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και κατόπιν έκοψα κάθε φλούδα σε μικρές λωριδίτσες πάχους 2-3 χιλιοστών όπως φαίνεται στην εικόνα. Αυτό θέλει υπομονή, σταθερό χέρι και λεπτό μαχαιράκι και είναι το μυστικό για την επιτυχημένη εμφάνιση αυτής της μαρμελάδας. Βγήκαν 3 κούπες ψιλοκομμένες φλούδες.
Φλούδες λεμονοπορτοκαλιών βράζουν |
Ψιλοκόβω τις φλούδες σε λεπτές λωρίδες πάχους 2-3 χιλιοστών. |
Στη συνέχεια έβρασα και 2 από τα πορτοκάλια που καθάρισα για να προσθέσω τον πολτό τους στη μαρμελάδα και τα έλιωσα με το πηρούνι αφαιρώντας τις ίνες. Προτίμησα να βάλω μόνο δυο πορτοκάλια στη δόση αυτή ώστε να μην είναι πολύ πολτώδης η μαρμελάδα και να υπερισχύουν οι ψιλοκομμένες φλουδίτσες.
Πολτός 2 βρασμένων πορτοκαλιών |
1ο στάδιο βρασμού |
Στο σπίτι ξετρελλάθηκαν με την πιπεράτη δροσερή γεύση της και την πολύ όμορφη εμφάνισή της. Είναι αλλιώτικη από τις συνηθισμένες.
Περιτό να σας πω ότι με αυτήν εκτός από μαρμελάδα για το πρωϊνό ή το γιαουρτάκι έχετε και ένα πρώτης τάξεως γλυκάκι κουταλιού όπου βέβαια μπορείτε να προσθέσετε, αν θέλετε, και καθαρισμένο αμυγδαλάκι που του πάει όνειρο όπως κάνουμε στο κυδώνι !!!
Περιτό να σας πω ότι με αυτήν εκτός από μαρμελάδα για το πρωϊνό ή το γιαουρτάκι έχετε και ένα πρώτης τάξεως γλυκάκι κουταλιού όπου βέβαια μπορείτε να προσθέσετε, αν θέλετε, και καθαρισμένο αμυγδαλάκι που του πάει όνειρο όπως κάνουμε στο κυδώνι !!!
Στην υγειά μας λοιπόν με δροσερό νεράκι και το απαραίτητο δαντελένιο σεμεδάκι της γιαγιάς Κασσιανής για τη φωτογράφηση παρακαλώ σε σερβιτσάκι του πρωϊνού !!!

Πολλά γλυκά φιλάκια σε όλους
Σόφη
Σόφη μου, η μαρμελάδα σου φαίνεται υπέροχη, μπορεί να είναι και καλύερη απο την δική μου, αλλά μου φάνηκε δύσκολη και πολύπλοκη. Ρίξε μιά ματιά στη δική μου. Μαρμελάδα με τρείς κινήσεις. χιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια
Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να πω την αλήθεια εγώ έχω δηλώσει πως δεν είμαι φαν του πορτοκαλιού. Οι γονείς μου πάντως που τρελαίνονται θα εκτιμήσουν πολύ την μαρμελάδα σας! :)
Καλώς σας βρήκα κιόλας στο blogoσπιτικό σας. Να έχετε μια όμορφη ημέρα.
Μ' αρέσει να διαβάζω συνταγές γλυκών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον γιατί μένω στο διάβασμα...
Κάτι που να μην έχει ζάχαρη δεν υπάρχει;
Αγλυκο γλυκό ας πούμε...
Φιλάκια, καλό απόγευμα:))
ΥΓ Να προσέχουμε τη σιλουέτα μας...καλοκαίρι έρχεται:)
μπραβο!! τι υπεροχη αναρτηση
ΑπάντησηΔιαγραφήμπραβο! εγω των συνταγων δεν ειμαι οπως ξερεις , ακποιες δημοσιευονται και σταζουν δηθενια
η δικη σου ειναι οριτζιναλ σπιτικη την ενιωσα αμεσως
@maria
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην είδα την μαρμελάδα σου πολύ νόστιμη και εύκολη!!!
Εγώ την έκανα ερχόχειρο χαχαχαχα
Φιλάκια
@Marina D Queen
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες !!!
Αν αρέσει η μαρμελαδίτσα πες μας !!
Φιλάκια πολλά
@ Serenata
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα βρούμε και άγλυκα !!!
Φιλάκια γλυκά ...
Ασωτούλη μου αγαπημένε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφαγα τα χεράκια μου να την κάνω, είχα βάλει κι ελληνική ταινία να παίζει να μου περνάει η ώρα....χαχαχαχα
Φιλιά γλυκά
Τέλεια και μυρωδάτη ,να μου κρατησεις παραπανω εμένα,φιλια και καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφάκι μου ...κέντημα η μαρμελάδα σου είναι πολύ μα πολύ λαχταριστή!! Γεια στα χέρια σου!!!! Και από γεύση ...φαντάζομαι είναι υπέροχη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια γλυκά!
Καλή σου μέρα!
Αχ αυτες οι μαρμελάδες σου!! Αχχχχ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω λόγια και προσπαθώ να πιάσω λίγη μυρωδιά από τις φωτογραφίες σου..
Και όχι δεν θέλω να πασαλείψω ολόκληρη φετούλα..και μόνο να βουτήξω λίγο το δαχτυλάκι μου στο βάζο σου και να την γευτώ μου αρκεί για να νιώσω την απόλυτη απόλαυση!!
Φιλάκια πολλά Σόφη μου! Καλησπέρα!
Φυσικά και άρεσε πολύ. Νομίζω πως όταν φτιάχνεις κάτι με μεράκι για αυτούς που αγαπάς πάντα είναι όμορφο ή νόστιμο (εξαρτάται απ' το τι είναι). Να έχετε ένα πανέμορφο απόγευμα! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις πιό αγαπημένες μου μαρμελάδες...μου θυμίζει και κάποια ωραία λονδρέζικα breakfasts !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρυσι, είχα προσθέσει και γρέϊπφρουτ και ο άντρας μου την κουτάλιασε στο πί και φί!!!
Bonnes bises, ma chere Sophie!!!!
@Neli μου
ΑπάντησηΔιαγραφήμην ανησυχείς καθόλου, έχει αρκετή !!!
Φιλάκια
Κικίτσα μου
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ πολύυυυ !!!
Φιλιά πολλά
Σόφη
Μελένια μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βαζάκι σου σε περιμένει να το φάτε με το γατούλη για πρωϊνό !!!
Φιλάκια πολλά
@ Anne Marie
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς αυτό ήθελα να πετύχω...
Κι ο δικός μου την τσακίζει...χαχα
Bisous
Μεγας γλυκατζης πως μπορω να λειπω απο τετοιο μπλογκ!Επεσα πανω στην καταλληλη αναρτηση και λεω καλως σε βρηκα και απο δω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο βραδυ να εχουμε