Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Μμμμ ....όπως μαρμελάδα από αρωματικές φλουδίτσες λεμονοπορτοκαλιού

Καλημερούδια !!!
Με όρεξη και κέφι σκέφτηκα να φτιάξω μια αρωματική μαρμελάδα λεμόνι - πορτοκάλι που να κάνει κάπως και για γλυκάκι κουταλιού και να αφήνει τη χαρακτηριστική δροσερή γεύση της για πολλή ώρα.
Κατέβηκα λοιπόν χαρωπά χαρωπά στον κήπο με το καλαθάκι μου, έκοψα ζουμερά υπέροχα λεμόνια και ολοστρόγγυλα λαμπερά πορτοκάλια και στρώθηκα στη δουλειά με υπομονή γιατί αυτή η μαρμελαδίτσα θέλει ....αρκετή υπομονή αλλά μας αποζημιώνει με το παραπάνω με τη φρεσκάδα, τη γεύση και το άρωμά της. Πάντα κάνω μικρές δόσεις από την κάθε μαρμελάδα για να την έχω πάντα φρέσκια.
Πήρα 4 μεγάλα πορτοκάλια και 3 μεγάλα λεμόνια με καθαρή φλούδα. Εάν αγοράσουμε τα φρούτα από το μανάβη πρέπει να είναι ακέρωτα. Η αναλογία 4 πορτοκάλια - 3 λεμόνια δίνει την γεύση του πορτοκαλιού και τη απαραίτητη σπιρτάδα του λεμονιού.
Σαπούνισα και ξέπλυνα καλά τα φρούτα και αφαίρεσα προσεκτικά τη φλούδα τους καθαρίζοντάς την με κάθετες τομές. Εν συνεχεία καθάρισα με μυτερό μαχαιράκι το εσωτερικό άσπρο της φλούδας ώστε να μείνει όσο το δυνατόν πιο καθαρή για να μην πικρίσει, έβαλα τις φλούδες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και κατόπιν έκοψα κάθε φλούδα σε μικρές λωριδίτσες πάχους 2-3 χιλιοστών όπως φαίνεται στην εικόνα. Αυτό θέλει υπομονή, σταθερό χέρι και λεπτό μαχαιράκι και είναι το μυστικό για την επιτυχημένη εμφάνιση αυτής της μαρμελάδας. Βγήκαν 3 κούπες ψιλοκομμένες φλούδες.
Φλούδες λεμονοπορτοκαλιών βράζουν
Ψιλοκόβω τις φλούδες σε λεπτές λωρίδες πάχους 2-3 χιλιοστών.

Στη συνέχεια έβρασα και 2 από τα πορτοκάλια που καθάρισα για να προσθέσω τον πολτό τους στη μαρμελάδα και τα έλιωσα με το πηρούνι αφαιρώντας τις ίνες. Προτίμησα να βάλω μόνο δυο πορτοκάλια στη δόση αυτή ώστε να μην είναι πολύ πολτώδης η μαρμελάδα και να υπερισχύουν οι ψιλοκομμένες φλουδίτσες.
Πολτός 2 βρασμένων πορτοκαλιών
Εχοντας τελειώσει με φλούδες και πολτό πορτοκαλιών έβαλα 6 κούπες νερό και 3 κούπες ζάχαρη (ποσότητα ίση με το φρούτο) να βράσουν για μερικά λεπτά και έριξα μέσα στο σιροπάκι αυτό τα φρούτα μου να βράσουν για 40-45 λεπτά. Το νερό το βλέπουμε πάντα με το μάτι, αν χρειαστεί προσθέτουμε ώστε να μη γίνει στεγνό το μείγμα και να δέσει σωστά.

1ο στάδιο βρασμού
Και να το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μου, η μαρμελάδα στο βαζάκι πλέον έτοιμη. Βγήκε περίπου 400 γραμμάρια (ένα μεγάλο βάζο μαρμελάδας εμπορίου). Οτι μπαίνει σε αποστερωμένα βαζάκια και ζεστή όπως είναι την αναποδογυρίζουμε και τα σχετικά περιττό να σας τα πω γιατί εσείς τα ξέρετε καλύτερα από μένα.


Στο σπίτι ξετρελλάθηκαν με την πιπεράτη δροσερή γεύση της και την πολύ όμορφη εμφάνισή της. Είναι αλλιώτικη από τις συνηθισμένες.
Περιτό να σας πω ότι με αυτήν εκτός από μαρμελάδα για το πρωϊνό ή το γιαουρτάκι έχετε και ένα πρώτης τάξεως γλυκάκι κουταλιού όπου βέβαια μπορείτε να προσθέσετε, αν θέλετε, και καθαρισμένο αμυγδαλάκι που του πάει όνειρο όπως κάνουμε στο κυδώνι !!!

Στην υγειά μας λοιπόν με δροσερό νεράκι και το απαραίτητο δαντελένιο σεμεδάκι της γιαγιάς Κασσιανής για τη φωτογράφηση παρακαλώ σε σερβιτσάκι του πρωϊνού !!!







Πολλά γλυκά φιλάκια σε όλους

Σόφη



19 σχόλια:

  1. Σόφη μου, η μαρμελάδα σου φαίνεται υπέροχη, μπορεί να είναι και καλύερη απο την δική μου, αλλά μου φάνηκε δύσκολη και πολύπλοκη. Ρίξε μιά ματιά στη δική μου. Μαρμελάδα με τρείς κινήσεις. χιχι
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.
    Για να πω την αλήθεια εγώ έχω δηλώσει πως δεν είμαι φαν του πορτοκαλιού. Οι γονείς μου πάντως που τρελαίνονται θα εκτιμήσουν πολύ την μαρμελάδα σας! :)
    Καλώς σας βρήκα κιόλας στο blogoσπιτικό σας. Να έχετε μια όμορφη ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μ' αρέσει να διαβάζω συνταγές γλυκών.
    Μάλλον γιατί μένω στο διάβασμα...
    Κάτι που να μην έχει ζάχαρη δεν υπάρχει;
    Αγλυκο γλυκό ας πούμε...
    Φιλάκια, καλό απόγευμα:))

    ΥΓ Να προσέχουμε τη σιλουέτα μας...καλοκαίρι έρχεται:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπραβο!! τι υπεροχη αναρτηση
    μπραβο! εγω των συνταγων δεν ειμαι οπως ξερεις , ακποιες δημοσιευονται και σταζουν δηθενια
    η δικη σου ειναι οριτζιναλ σπιτικη την ενιωσα αμεσως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @maria
    Την είδα την μαρμελάδα σου πολύ νόστιμη και εύκολη!!!
    Εγώ την έκανα ερχόχειρο χαχαχαχα
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Marina D Queen
    Καλώς ήρθες !!!
    Αν αρέσει η μαρμελαδίτσα πες μας !!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Serenata
    Θα βρούμε και άγλυκα !!!
    Φιλάκια γλυκά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ασωτούλη μου αγαπημένε
    Εφαγα τα χεράκια μου να την κάνω, είχα βάλει κι ελληνική ταινία να παίζει να μου περνάει η ώρα....χαχαχαχα
    Φιλιά γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλεια και μυρωδάτη ,να μου κρατησεις παραπανω εμένα,φιλια και καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σοφάκι μου ...κέντημα η μαρμελάδα σου είναι πολύ μα πολύ λαχταριστή!! Γεια στα χέρια σου!!!! Και από γεύση ...φαντάζομαι είναι υπέροχη!!!
    Φιλάκια γλυκά!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ αυτες οι μαρμελάδες σου!! Αχχχχ

    Δεν έχω λόγια και προσπαθώ να πιάσω λίγη μυρωδιά από τις φωτογραφίες σου..

    Και όχι δεν θέλω να πασαλείψω ολόκληρη φετούλα..και μόνο να βουτήξω λίγο το δαχτυλάκι μου στο βάζο σου και να την γευτώ μου αρκεί για να νιώσω την απόλυτη απόλαυση!!

    Φιλάκια πολλά Σόφη μου! Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φυσικά και άρεσε πολύ. Νομίζω πως όταν φτιάχνεις κάτι με μεράκι για αυτούς που αγαπάς πάντα είναι όμορφο ή νόστιμο (εξαρτάται απ' το τι είναι). Να έχετε ένα πανέμορφο απόγευμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από τις πιό αγαπημένες μου μαρμελάδες...μου θυμίζει και κάποια ωραία λονδρέζικα breakfasts !!!!!!
    Πέρυσι, είχα προσθέσει και γρέϊπφρουτ και ο άντρας μου την κουτάλιασε στο πί και φί!!!
    Bonnes bises, ma chere Sophie!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Neli μου
    μην ανησυχείς καθόλου, έχει αρκετή !!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κικίτσα μου
    ευχαριστώ πολύυυυ !!!
    Φιλιά πολλά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μελένια μου
    Το βαζάκι σου σε περιμένει να το φάτε με το γατούλη για πρωϊνό !!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Anne Marie
    Ακριβώς αυτό ήθελα να πετύχω...
    Κι ο δικός μου την τσακίζει...χαχα
    Bisous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μεγας γλυκατζης πως μπορω να λειπω απο τετοιο μπλογκ!Επεσα πανω στην καταλληλη αναρτηση και λεω καλως σε βρηκα και απο δω!
    Καλο βραδυ να εχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε !