Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Το σουφλέ της Σόφης


Πολλές πολλές γλυκειές καλημέρες..
Μου λείψατε τόσο καιρό που έχω να γράψω κάτι καινούργιο.
Η γιαγιά μου η Κασσιανή έχει καιρό να εμφανιστεί και μάλλον περνάει φάση ενδοσκόπησης, εκτός αν έχει αλλάξει σύννεφο και περιμένει να τακτοποιηθεί πρώτα καλά καλά και μετά να κάνει νέο ... βουρ με ιστορίες της πάλαι ποτέ παντοδυναμίας της....
Εμένα πάντως, μ' έπιασε η προκοπή σήμερα που βρέχει - βρέχει να κάνω το αγαπημένο μου σουφλέ...
Πατεντούλα πανεύκολη που σε βγάζει ασπροπρόσωπη πάντα....
Οι συνταγές για σουφλέ είναι σαν την άμμο της θάλασσας κι όλες είναι πεντανόστιμες. Το δικό μου σουφλέ, όπως διαπίστωσα, έχει το προνόμιο να τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο που θυμίζει αρκετά κις λωραίν...



ΥΛΙΚΑ (για πυρέξ 20 Χ40)

12-14 φέτες ψωμί τοστ χωρίς κόρα
250-300 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
250 γραμμάρια γαλοπούλα καπνιστή
3 αυγά
3/4 λίτρου γάλα
1 κρέμα γάλακτος παχύρευστη (βάζω MEGLE)
Βούτυρο για το άλειμα του ταψιού (εγώ βάζω βιτάμ culinesse υγρό)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ψιλοκόβω τις φέτες γαλοπούλας. Αλείφω το πυρέξ με βούτυρο πάτο και τοιχώματα.
Στρώνω τις μισές φέτες ψωμί στον πάτο του πυρέξ, ρίχνω από πάνω τη μισή τριμμένη γραβιέρα και τη μισή γαλοπούλα. Ρίχνω ολόκληρο το κουτί την παχύρευστη κρέμα γάλακτος και την στρώνω καλά σε όλη την επιφάνεια.
Από πάνω βάζω τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού, την υπόλοιπη γραβιέρα και την υπόλοιπη γαλοπούλα.
Χτυπάω τα αυγά με το γάλα και τα ρίχνω πάνω από τα υλικά ώστε να πάει παντού. Το αφήνω 5 λεπτά να μουλιάσει καλά και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 1 ώρα περίπου (ανάλογα τον φούρνο μπορεί και 50 λεπτά)

* Tip : Το νου σας να κάνει ωραία κρούστα από πάνω και να μην καεί .


Σας γλυκοφιλώ !!!!