Οι προσπάθειές τους και πιο ικανών μαγειρισσών μέσα στην οικογένεια να κάνουν γλυκό τριαντάφυλλο ίδιο με της γιαγιάς μου της Κασσιανής κατέληγαν πάντα στον ίδιο παρονομαστή. Ενα συνηθισμένο γλυκάκι που μπορούσες να βρεις παντού με ροζ εμφάνιση και σιροπάκι συνηθισμένο. Καμμιά σχέση με το τριαντάφυλλο της Κασσιανής λέγανε στα οικογενειακά τραπέζια, μέχρι πια που το πήρανε απόφαση και σταματήσανε τις προσπάθειες...
Η γιαγιά μου η Κασσιανή είχε διαμορφώσει μια δικιά της ιεροτελεστία για τα φαγητά και τα γλυκά που αγαπούσε...Τα ετοίμαζε με δικές της μικρές ή μεγάλες παραλλαγές, τα σερβίριζε με ειδικά σκεύη, τα έκανε να φαίνονται μοναδικά. Και αλοίμονο σε όποιον της άλλαζε τη σειρά αυτών των πραγμάτων...τον έπαιρνε και τον σήκωνε !!!
Πριν λίγο καιρό σκέφτηκα ότι η γιαγιά μου η Κασσιανή είχε, φαίνεται, ταλέντο στο Μάρκετινγκ! Ηξερε να "πουλήσει" τις ιδέες της δηλαδή ήξερε να τις παρουσιάζει μοναδικά.....
Μια από τις καταπληκτικές μοναδικότητές της ήταν εκείνο το ανεπανάληπτο ΓΛΥΚΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ που σας παρουσιάζω σήμερα μαζί με τα μυστικά του, τουλάχιστον όσα μπόρεσα να ανακαλύψω κι εγώ ....γιατί όταν εκείνη έφυγε εγώ ήμουν 25 χρονών και κορόιδευα όλες αυτές τις ιστορίες μαγειρικής τέχνης.
Τα μυστικά του βέβαια δεν τα είπε και δεν τα έγραψε ποτέ ....
Αλλά κάποια μέρα, πριν λίγους μήνες, είπα "θα κάνω το γλυκό τριαντάφυλλο της γιαγιάς μου της Κασσιανής" και ήμουν βέβαιη ότι θα το πετύχω μια χαρά γιατί οι παιδικές μνήμες, οι μυρωδιές και οι γεύσεις έχουν το δικό τους δρόμο που οδηγεί κατευθείαν από την καρδιά στο μυαλό και το κάνουν να λειτουργεί με ακρίβεια ρολογιού.
Προσπάθησα λοιπόν να θυμηθώ ακριβώς τι έκανε εκείνη όταν ανασκουμπωνόταν στην κουζίνα για να το φτιάξει και μοσχοβολούσε το σπίτι και 2 τετράγωνα γύρω.
Το μεγάλο μυστικό δεν θα το βρείτε σε συνταγές που μιλάνε για ροζ τριαντάφυλλα, για τόση ζάχαρη, τόσο νερό.....
Το μεγάλο μυστικό είναι τα πολλά αρωματικά τριαντάφυλλα με βελούδινα πέταλα. Πολύ αρωματικά και πολύ βελούδινα. Τέτοια είχαμε στον κήπο μας και τέτοια χρησιμοποιούσε.....Αράντιστα και φροντισμένα με αγάπη και φυσικό τρόπο.
Δοκίμασα λοιπόν διάφορα τριαντάφυλλα. Πήρα μάλιστα και τριανταφυλλιές ροζ εκατόφυλλες από ειδικό φυτώριο για να ακολουθήσω κατά γράμμα τις συνταγές που έβλεπα.
Ανασκουμπώθηκα κι εγώ κι έφτιαχνα γλυκό τριαντάφυλλο έτσι...κι αλλιώς...
Εκείνο που έφτιαξα μόνο με αρωματικά ροζ τριαντάφυλλα όπως λένε όλες οι συνταγές βγήκε ένα όμορφο γλυκάκι αλλά η γεύση και το άρωμά του υστερούσαν πολύ από εκείνο που έφτιαχνε η γιαγιά μου η Κασσιανή. Χρειάστηκε να προσθέσω 2 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής στο άχρωμο σιροπάκι του και όσο ήταν ζεστό σαν να πίκριζε λίγο. Μετά κάπως συνήλθε και κρύο πια θύμιζε τριαντάφυλλο.
Ετσι αποφάσισα να δοκιμάσω βελούδινα κόκκινα, κίτρινα, ροζ και πορτοκαλί του κήπου μας, όλα πολύ αρωματικά με ωραία σαρκώδη πέταλα. Αμέσως φάνηκε η διαφορά, στο άρωμα και στους αρωματισμένους υδρατμούς που τύλιξαν το σπίτι, στον τρόπο που έδενε το γλυκό, στο τελικό αποτέλεσμα. Καθόλου ανάγκη για πρόσθετο χρώμα. Κατακόκκινο το σιρόπι του και βελούδινο. Εγινε ....απλά υπέροχο και 100% της γιαγιάς Κασσιανής. Η γεύση του τριαντάφυλλου μένει να αρωματίζει το στόμα για ώρα....
Ξεκλείδωσα λοιπόν το μυστικό της; Μάλλον...
Αυτό το αρωματικό γλυκό τριαντάφυλλο μπορούμε να το φτιάξουμε οποιαδήποτε εποχή έχει αρωματικά τριαντάφυλλα ακόμα και τον Νοέμβρη όπως έφτιαξα το δικό μου χειμωνιάτικο και φυσικά θα το επαναλάβω τώρα που θα ξανανθίσουν σε λίγο οι τριανταφυλλιές μας....
Το μυστικό λοιπόν όπως σε όλα τα πράγματα είναι η πρώτη ύλη. Και η πρώτη ύλη εδώ είναι τα τριαντάφυλλα. Διαλέγετε και παίρνετε !!!
Οσοι φίλοι έχουν μεράκι μ'αυτά τα πράγματα θα χαρούν πολύ, πιστεύω, να φτιάξουν αυτό το τόσο ιδιαίτερο και τόσο δυσεύρετο γλυκό που εκτός από όμορφο και νόστιμο είναι και εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας καθώς έχει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του τριαντάφυλλου.
Οσοι φίλοι έχουν μεράκι μ'αυτά τα πράγματα θα χαρούν πολύ, πιστεύω, να φτιάξουν αυτό το τόσο ιδιαίτερο και τόσο δυσεύρετο γλυκό που εκτός από όμορφο και νόστιμο είναι και εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας καθώς έχει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του τριαντάφυλλου.
Οι γλυκοθήκες της γιαγιάς Κασσιανής λοιπόν γέμισαν με τριαντάφυλλο και σας περιμένουν για ένα γλυκό κέρασμα.
Η συνταγή μου :
Να το υπέροχο μπουκέτο που έγινε τελικά γλυκό τριαντάφυλλο. Ωραία τριαντάφυλλα που υπήρχαν σε αφθονία και τα είχε δροσίσει η πρωϊνή βροχή στον κήπο. Μάζεψα με προσοχή κόκκινα βελούδινα, κίτρινα, πορτοκαλί και ρόζ με υπέροχο άρωμα κόβοντάς τα κανονικά με κλαδευτήρι ώστε να μην πληγώσω το φυτό.
Αφαίρεσα τα ροδοπέταλα με προσοχή και τα έβαλα σε ένα ειδικό σκεύος πλυθούν και να στεγνώσουν με φυγοκέντρηση. Προσοχή παίρνω μόνο τα ροδοπέταλα και όχι τους στήμονες κλπ. Βγήκαν περίπου 250 γραμμάρια.Αν δεν έχετε το ειδικό σκεύος μπορείτε να τα πλύνετε απαλά σε λεκάνη και να τα αφήσετε να στεγνώσουν σε πετσέτα...Μην τα πιέζετε για να διατηρηθούν.

Εν συνεχεία τα έβαλα σε βαθειά και φαρδειά κατσαρόλα με περίπου 300 γραμμάρια ζάχαρη λευκή. Οι συνταγές λένε παραπάνω ζάχαρη αλλά εμείς δεν τρώμε πολύ γλυκά και άλλωστε η ποσότητα που έβαλα αποδείχτηκε πολύ καλή. Τα ανακάτεψα καλά με τη ζάχαρη τρίβοντάς τα απαλά μέσα στις παλάμες μου και τα άφησα να σταθούν για μια ώρα. Μπορείτε να τα αφήσετε και περισσότερο...Η ζάχαρη μουλιάζει και μαλακώνει τα ροδοπέταλα....

Εβαλα μετά την κατσαρόλα στο μάτι με 500 ml νερό να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει γιατί το γλυκό αυτό δένει γρήγορα....

Χαμήλωσα τη φωτιά στο μισό και το άφησα να σιγοβράζει για 15-20 λεπτά περίπου και το σιρόπι άρχισε να δένει καλά. Το διαπιστώνετε όταν αρχίζει να μην τρέχει όταν το μαζεύουμε με την ξύλινη κουτάλα..Η φωτογραφία δείχνει πώς διαπιστώνουμε ότι το σιρόπι έχει δέσει σωστά.
Εν συνεχεία ρίχνουμε το χυμό μισού λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά αφού ανακατέψουμε καλά. Το γλυκό μας είναι έτοιμο !!!
Αν τυχόν ζαχαρώσει βάλτε το λίγο στη φωτιά προσθέτοντας λίγο νεράκι και αφήστε να πάρει μερικές βράσεις ακόμα.
Η γεύση του και το υπέροχο άρωμά του θα σας ενθουσιάσουν
Οι ασημένιες γλυκοθήκες της γιαγιάς Κασσιανής και το γλυκάκι τριαντάφυλλο που έμπαινε πάντα σ' αυτές και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι !!! |
Η προσπάθεια με τα ροζ ροδοπέταλα μπορεί να μην έκανε υπέροχο γλυκό αλλά μου έδωσε μια ωραία ιδέα για διακόσμηση του τραπεζιού !!! |
Φιλάκια γλυκά σε όλους !!!!
Σόφη
Σόφη
εξαιρετικό το γλυκό σου πολύ καλη η παρουσίαση σου μπράβο ....να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο θα είναι θαθελα να το φτιάξω κ εγώ καλή γλυκιά ψυχή της γιαγιά σου θαναι !!!!!!
Διαγραφήυπέροχο! μόλις απόκτησα και εγώ μια βελούδινη κόκκινη αρωματική τριανταφυλλιά και θα επιχειρήσω την συνταγή, ευχαριστώ πολύ για το άρθρο!
ΔιαγραφήΉδη οι τριανταφυλλιές μου έχουν τα πρώτα τους μπουμπούκια...σε λίγο που θα ανθίσουν θα ξανάρθω εδώ και θα αντιγράψω βήμα βήμα τη συνταγή..ελπίζω να τα καταφέρω...μόνο και μόνο για την απίστευτη ευωδιά που θα γεμίσει το σπίτι αξίζει μια προσπάθεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή!
@homemade
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ πολύ !!!!
Καλημέρα
@me (maria)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το κάνεις, αξίζει τον κόπο και από γεύση και από άρωμα....
Ασε που θα έχεις ένα τέλειο συνοδευτικό για τα επιδόρπια !!!
Φιλάκια
Σόφη
Αχ και να είχαμε ενα πιατάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Σόφη μου!
@Love addict
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα γλυκειά και τριανταφυλλένια !!
Υπεροχο οχι μονο το γλυκο τριανταφυλλο αλλα κ ολα οσα γραφεις!Ευχομαι η ζωη σου να ειναι παντα ομορφη και γλυκια οπως ομορφες και γλυκιες ειναι οι εικονες που μας δειχνεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε φίλε μου, σ' ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια πολύ γλυκειά καλημέρα !!!
αμαν τι μου θυμισες παλι!!!! κ η γιαγια μου το κανε αυτο το γλυκο κ ηταν μουρλιαααααααααααααααααααα μαζευε απο αγριες τριανταφυλλιες κ το χαμε ενα χειμωνα για θησαυρο!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Sofia Tsimari
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες τι έφτιαχναν αυτές οι μαγικές γυναίκες?
Τελικά μη νομίζεις...μια απόφαση είναι να κάνουμε τα υπέροχα πράγματα που έκαναν..
Φιλιά πολλά
Σόφη
Δεν έχω λόγια για τη Γιαγιά Κασσιανή, τα μυστικά της, αλλά και την πανάξια εγγονή της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόσο ζωντανά που περιγράφεις την ιεροτελεστία, που θαρρώ, "μ' έπιασε" η ευωδιά!...
Κι όπως σου είχα γράψει και αλλού, σερβιρισμένο το γλυκό, θυμίζει ολάνθιστο τριαντάφυλλο!...
Σ' ευχαριστώ που μοιράζεσαι μαζί μας όλα αυτά τα πολύτιμα μυστικά!...
Φιλιά πολλά πολλά!
✽~✽~✽
Καλημέρα Σόφη μου με την μοσχομυρωδάτη ανάρτηση. Αυτό το γλυκό μου ξύπνησε μνήμες από μια γιαγιά που το έκανε και σαν την δική σου συμπεριφερόταν. Δεν έδωσε την συνταγή της σε κανέναν και όσες φορές έκανε η μητέρα μου ποτέ δεν ήταν σαν της γιαγιάς γειτόνισσας . Ευχαριστούμε που μοιράστηκες την συνταγή , θα το κάνω όταν βγούν τα μυρωδάτα τριαντάφυλά μου. Επίσης κάνω και υπέροχο μυρωδάτο ροδόνερο κάθε χρόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τη γεύση του γλυκού που κεράστηκα σου εύχομαι καλή εβδομάδα
και εγω που νομιζα πως θελει ειδικη τριανταφυλλια εκατοφυλλη το ροδο , τελειο το γλυκο της γιαγιας μαγισσας Κασσιανης πωπω ευωδια και τεχνη ζωγραφισες Σόφη μου σε φιλω
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη η παρουσίαση γεμάτη αναμνήσεις , αγάπη ,χρώματα και γεύσεις !Η γιαγιά σου εκτός από τα αγνά υλικά έβαζε την αγάπη της και το μεράκι της και γινόταν όλα υπέροχα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός από το όνομα φαίνεται ότι πήρες και όλα τα χαρίσματα της !
καλα εγω δεν ειμα τυπος που φτιαχνω γλυκα ουτε καν ομελετε θα ελεγα
ΑπάντησηΔιαγραφήενα τοστ κι αυτο χαχαχα
χαρα στο κουραγιο σου αυτο σου λεω μονο
αφηνω σχολιο γιαυι εισαι απο τα φωτεινα μπλογκς
φιλια
@Ιωάννα Ayten Aydan
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένη μου φίλη σ' ευχαριστώ πολύ.
Αν δεν τα μοιραστώ μαζί σας με ποιόν θα τα μοιραστώ ;
Φιλιά γλυκά
Σόφη
@Nikol μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι κάνανε αυτές οι παλιές δεν δίνανε συνταγές...αλλά εμείς τις ξεκλειδώνουμε χαχα !!!
Την αγάπη μου
Σόφη
@Marilise μου
ΑπάντησηΔιαγραφήτο έκανα και με εκατόφυλλο ροζ, παράγγειλα 3 τέτοιες τριανταφυλλιές ειδικά από βόρεια Ελλάδα, αλλά μπα...δεν βαριέσαι !!
Το μαγικό γλυκό έγινε με τις παλιές μυρωδάτες δικές μας στον κήπο !!!
Φιλάκια πολλά
@Oldthings
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου σχόλια
Σε φιλώ
Σόφη
Ασωτούλη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το κάνεις το τοστάκι σου με μεράκι και κέφι....
Οταν ήμουν στην ηλικία σου δεν είχα καιρό για μαγειρέματα...
Τώρα μου βγήκε χαχαχαχα !!!
Φιλάκια πολλά
Σόφη
Τί μαγικό!!Είναι θεσπέσιο τό γλυκό τριαντάφυλλο πού έφτιαξες Σόφη μου!!Στό Αίγιο,τήν πατρίδα τού πατέρα μου,πάντα αγοράζαμε αυτό τό γλυκό!!Είναι τό αγαπημένο μου!!Καί τό πέτυχες!!Εξαιρετικό τό χρώμα του!!Μπράβο σου!!Καλοφάγωτό!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Dimi μου
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ πολύ
Καλή βδομάδα !!!!
Είχε φτιάξει κι η μαμά μου παλιότερα...Αν και δεν είμαι φαν των παραδοσιακών γλυκών,μου άρεσε πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ! :)
@Κ+
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για το σχολιάκι
Φιλιά πολλά
Σόφη
Γλυκιά μου Σόφη καλησπέρα!! Μόλις τέλειωσα το μάθημα (ναιιιιι Κυριακή απόγευμα 4 ώρες λόγω αντικατάστασης ουφφφφφ!!!) και ήρθα τρέχοντας να κεραστώ το υπέροχο και πολύ αρωματικό γλυκό σου τριαντάφυλλο με τη μαγική συνταγή της γιαγιάς Κασσιανής!!! Υπέροχο σου έγινε!!! Καλοφάγωτο και του χρόνου... οι δικές μου δεν άνθισαν ακόμη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά και καλή σου εβδομάδα!
Κικίτσα μου, τι κακό κι αυτό με τα μαθήματα....
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ που πέρασες!!!
Οταν ανθίσουν οι τριανταφυλλιές σου φτιάξε να μου πεις τις ιδέες σου!!!
Φιλάκια πολλά
Πω πω Σοφάκι, καταπληκτικό γλυκό κουταλιού. Δεν έχω φτιάξει ούτε έχω δοκιμάσει ποτέ μου. Βλέπεις δεν είχαμε τριανταφυλιές στο διαμέρισμα που μεναμε. Τώρα έχω δυο τρείς αλλά είναι κίτρινες. Θα βγώ στη γειτονιά μου φαίνεται και θα ζητιανέψω κόκκινα τριαντάφυλλα για να φτιάξω το γλυκάκι που μας περιγραφεις τόσο ωραία.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια πολλά
Μαρία μου, πράγματι είναι πολύ καλό και καμαρώνω...
ΔιαγραφήΑν βρεις λουλουδάκια δοκίμασέ το, θα ξετρελλαθείς
Φιλάκια και σε σένα !!
καλησπέρα..εχω ξανακουσει.τη πρωτη φορα παραξενευτηκα.. ποτέ δε δοκίμασα όμως..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔελφινάκι μου, αξίζεις να το δοκιμάσεις κάποια στιγμή
ΔιαγραφήΚαλή βδομάδα !!!
Πολύ ωραίο φαίνεται να έγινε και καλοδεμένο,δεν έχω φτιάξει ποτέ δεν έχω δοκιμάσει ποτε,λες να είναι αυτή η ευκαιρία και να φτιάξω και να φάω?Καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήNeli μου, ευκαιρία είναι. Αν έχεις τριαντάφυλλα δοκίμασέ το, θα το χαρείς !!!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα
Πω πω! Θα πρέπει να ναι τέλειο και σαν συνοδευτικό σε δροσερό γιαούρτι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε τη γιαγιά...κρατούσε μυστικά για να χει όλη τη δόξα και χρόνια μετά να σας παιδεύει, για να καταφέρετε να τη φτάσετε!!
Πόσο μου άρεσαν οι γλυκοθήκες...
Καλή εβδομάδα...
Αννιώ μου μη συζυτάς πόσο υπέροχο είναι με δροσερό γιαούρτι!!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά
Σόφη
Υπέροχο Σόφη μου! Τώρα που θ' ανθίσουν και οι δικές μας, λέω να κάνω μια προσπάθεια! Καλή εβδομαδα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία Αρετή μου !!!
ΔιαγραφήΠές μου τα νέα
Καλή μέρα σου !!!
Αν και δεν ειμαι φαν του "γλυκό κουταλιού" ομολογώ πως η πρώτη φωτογραφία καθώς και τα σκεύη της γιαγιάς στο τέλος με έκαναν να θέλω να το γευτώ! Σχεδόν μύρισα το τριαντάφυλλο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα το μεγαλύτερο μυστικό είναι η πρώτη ύλη, σε όλα τα φαγητά και γλυκά! Νομίζω η γιαγιά Κασσιανή θα είναι πολύ περήφανη για εσένα Σόφη μου! Είμαι σίγουρη πως χαμογελάει με ικανοποίηση! Και της έχεις μοιάσει στο μάρκετινγκ, σε αυτό είμαι σίγουρη!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Σε φιλώ γλυκά!!
Μελένια μου αυτό δεν είναι ένα απλό γλυκό...είναι για ξωτικά και νεράιδες !!!
ΔιαγραφήΑπό το άρωμα μέχρι την τελευταία κουταλιά !!!!
Καλημερούδια σου και γλυκά φιλάκια
Δε το συζητώ Αρχοντικό και εκλεπτισμένο γλυκό,Σόφη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ξεκλείδωσες τη συνταγή της αγαπημένης γιαγιάς,αυτό θα πει οτι απο κάπου ψηλά,σε παρακολουθούσε και σου έκλεισε το μάτι,οτι ΝΑΙ,ακολούθησες τα σωστά βήματα!
Είναι σα να το γευτήκαμε κι εμείς. Νάσαι καλά και Καλή εβδομάδα!
Υ.Γ. Εχω κόκκινα βελούδινα τριαντάφυλλα, μακράν τα αρωματικώτερα όλων ,αλλά όχι τόσα για να κάνουν γλυκό,κι έτσι προτιμώ να τα θαυμάζω και να τα μυρίζω.
Την αγάπη μου
Χαρά μου, λες να μου έκλεινε το μάτι; Μάλλον !!!!
ΔιαγραφήΚάνε πάντως μια μικρή δόση γλυκάκι, μόλις ετοιμάζονται να φυλλοροήσουν...αξίζει τον κόπο
Φιλάκια πολλά
Δυο αρωματικές τριανταφυλλιές από τον κήπο έφταναν για να φτιάξω την περασμένη Άνοιξη το καλύτερο γλυκό τριαντάφυλλο που έγινε ποτέ!! Όπως κι εσύ πρόσθεσα μέσα πέταλα από όλα τα τριαντάφυλλα που βγήκαν κι ας μην είχαν το ίδιο χρώμα ... η αρωματικές μου είναι μωβ και το χρώμα το έδωσαν οι κόκκινες βελούδινες τριανταφυλλιές, μόνο που εγώ έβαλα περισσότερη ζάχαρη γιατί είχα και περισσότερο υλικό !
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσες φορές έχω δοκιμάσει του εμπορίου είναι πράγματι αξιοθρήνητα και απορώ πως στο καλό τα καταφέρνουν να τα κάνουν αποτυχία!
Να είσαι πάντα καλά να φτιάχνεις τέτοια γευστικά αριστουργήματα :))
Σ'ευχαριστώ Λεβίνα μου !!!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που έβαλες όλα τα πολύχρωμα...
Φιλάκια πολλά
Σόφη
Υπέροχο και πολυαγαπημένο μου γλυκό που δυστυχώς το γεύομαι σπάνια. Πάνε δέκα χρόνια που είχα φάει σπιτικό, δυστυχώς μόνο του εμπορίου βρίσκω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω κήπο και οι δυο τριανταφυλλιές μου δε μου δίνουν τη χαρά να δω πάνω από τρία λουλούδια στην κάθε μία...
Το συγκεκριμένο γλυκό είναι άριστο φάρμακο για τη στοματίτιδα και ό,τι άλλο ερεθισμό έχει η γλώσσα. Με την πρώτη κουταλιά ανακουφίζει!
Καλοφάγωτο, γεια στα χέρια σου!
Πράγματι Μαίρη μου το γλυκάκι αυτό έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες όπως λες. Είναι επίσης άριστο για τα εντερικά προβλήματα (κολίτιδες κλπ)
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά
Σόφη
Τέλειο φαίνεται Σόφη μου!!! Εχω πολύ καιρό να φάω γλυκό τριαντάφυλλο και θα μου επιτρέψεις να κεραστώ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα το παν σε μια συνταγή είναι η πρώτη ύλη... σ' ευχαριστούμε που μοιράστηκες τα μυστικά της γιαγιάς Κασσιανής!!!
Φιλιά πολλά!!!
Φωτεινή μου σ' ευχαριστώ που πέρασες !!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά
ΜΉΠΩΣ ΞΈΡΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΉ ΧΩΡΊΣ ΒΡΆΣΙΜΟ ΜΌΝΟ ΜΕ ΖΆΧΑΡΗ
Διαγραφήεγώ προσπάθησα να το κάνω - αλλά δεν έχει δέσει καθόλου μετά από πολύ βράσιμο...κάποια συμβουλή..;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε μου ανώνυμε αν ακολούθησες ακριβώς τη συνταγή δεν ξέρω γιατί δεν έδεσε...
ΔιαγραφήΜήπως έβαλες πολύ νερό ή λίγη ζάχαρη;
Καλησπέρα σας. Πολύ ωραία η παρουσίαση της συνταγής και κυρίως η προλόγηση! Πράγματι το γλυκό τριαντάφυλλο όπως και το περγαμόντο με το εξαιρετικό φυσικό τους άρωμα είναι, κατά τη γνώμη μου, τα κορυφαία γλυκά κουταλιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τελευταία επτά χρόνια που απέκτησα το δικό μου κήπο, κάθε Ανοιξη φτιάχνω γλυκό τριαντάφυλλο. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, το μυστικό είναι στην πρώτη ύλη. Τα τριαντάφυλλα που χρησιμοποιώ είναι τα Μαγιάτικα εκατόφυλλα (από διασωθείσα παλιά ποικιλία άναρριχώμενης τριανταφυλλιάς που ανθίζει Απρίλη - Μάη) με χρώμα φούξια και έντονο υπέροχο άρωμα που διατηρείται ατόφιο στο γλυκό ακόμα και ένα χρόνο μετά! Το χρώμα που βγαίνει στο γλυκό είναι έντονο κόκκινο και όπως και στην περίπτωση της γιαγιάς Κασσιανής, όταν το φτιάχνω μοσχοβολάει η γειτονιά!
Αν βρείτε αυτή την τριανταφυλλιά (από την οποία φτιάχνω και ροδόνερο) θα φτιάξετε το τελειότερο γλυκό κουταλιού μακράν.
Με εκτίμηση Παναγιώτα
Γειά σας!! Έχω κ εγώ τέτοιες παλιές εκατόφυλλες αλλά όχι αναρριχώμενη που μοσχοβολάει όμως πάρα πολύ! ! Θα μπορούσατε να μου πείτε πως φτιάχνεται το ροδόνερο;
ΔιαγραφήΑυτή τη στιγμή βράζω το γλυκό μου να δέσει..ελπίζω και τα δικά μου τριαντάφυλλα να έχουν καλό αποτέλεσμα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρωί κατεβαίνοντας στον κήπο δεν μπόρεσα να αντισταθώ στα τόσα τριαντάφυλλα που πια είχαν ανθίσει...μάζεψα μπόλικα και μπήκα κατευθείαν εδώ να το "φτιάξουμε μαζί"...ελπίζω να πετύχει γιατί θέλω να το κάνω δώρο εκεί που είμαι καλεσμένη για το Πάσχα...
Καλό Πάσχα!!
Ξέχασα να πω πως η μυρωδιά είναι απίστευτη!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για τη συνταγή!!
Ακολουθησα πιστα την συνταγη, ομως το γλυκο δεν πετυχε. Το νερο εξατμιστηκε συντομα και ο χρονος μαγειρευματος δεν ηταν αρκετος για να μαλακωσουν τα φυλλα και το γλυκο να δεση. Κριμα τα τριανταφυλλα, κριμα η προσπαθεια. Μου κανει εντυπωση το πως πετυχε σε σενα. Η μυρωδια παντως, υπεροχη!
ΑπάντησηΔιαγραφήna kanw mia erwthsh me oti triantafyllo theleis ginete to glyko
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πατεραςμου το έφτιαχνε χωρίς σιρόπι σαν ζαχαρωτά ξέρει κανείς συνταγή ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάζεψα ήδη τα τριαντάφυλλα που μου εχουν σπάσει τη μύτη κ έχει ευωδιάσει όλο το σπίτι πριν ακόμα αρχίσω να το δένω!!!! Ελπίζω να το πετύχω! !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή