Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Καλά Χριστούγεννα με υπέροχο σοκολατένιο Buche de Noel


Αγαπημένοι μου, Καλά γλυκά Χριστούγεννα !
Θέλω με γλύκα να σας ευχηθώ τα καλύτερα και τι άλλο, πιο καλό, από ένα μιαμ μιαμ χριστουγεννιάτικο γλυκό που λιώνει στο στόμα; Τόσο ωραίο που δεν μπορείς να το περιγράψεις αλλά μόνο να το γεύεσαι μισοκλείνοντας τα μάτια και κάνοντας το απαραίτητο μμμμμμμμμ.......
Σε παλιά μαγικά κιτάπια γεμάτα απ' τη χρυσόσκονη ευτυχισμένων χρόνων ανακάλυψα την αυθεντική γαλλική συνταγή για το περίφημο Buche de Noel, τον σοκολατένιο κορμό, που θεωρείται το εθνικό γλυκό των Χριστουγέννων στη χώρα του Λουδοβίκου ΙΔ΄και του Ναπολέοντα....
Είναι ένα γλυκό που στολίζει το τραπέζι, ξετρελλαίνει με την απαλή γεύση σοκολάτας, πραγματικά αφρού, και σαντιγύ και μπορούμε να το στολίσουμε με διάφορα χριστουγεννιάτικα μπλιμπλίκια .....
Το Buche de Noel έχει πολύ παλιά και όμορφη ιστορία που αρχίζει κάπου στον 10 αιώνα στη Γαλλία και λέει πως....

"Σύμφωνα με το παλιό γαλλικό έθιμο, την παραμονή των Χριστουγέννων, συνηθιζόταν ο «αφέντης » του σπιτιού να φέρνει στο σπίτι ένα τεράστιο κορμό δέντρου, που ονομαζόταν «κορμός των Χριστουγέννων (Buche de Noel». Ανήμερα τα Χριστούγεννα, το βάζανε στο τζάκι, αφού είχαν προηγηθεί κεράσματα, προσευχές και ράντισμα του κορμού με λάδι, αλάτι και ζεστό κρασί. Λέγεται πως οι στάχτες του κορμού είχαν την ικανότητα να προστατεύουν το σπίτι από τους κεραυνούς και τα «κακά πνεύματα». Η επιλογή του είδους του ξύλου, οι τρόποι ανάμματος και η διάρκεια της καύσης αποτελούσαν μία πραγματική τελετή, η οποία διέφερε από περιοχή σε περιοχή.
Ο κορμός των Χριστουγέννων συγκέντρωνε λοιπόν, όλους τους ενοίκους του σπιτιού, γονείς, παιδιά, προσωπικό, γύρω από την οικογενειακή εστία. Πολλές φορές, κορμοί Χριστουγέννων χαρίζονταν στους φτωχούς την παραμονή έτσι ώστε, ακόμα και στις πιο ταπεινές καλύβες, να αγρυπνούν γύρω από εστίες όπου καίγονταν κούτσουρα οξιάς ή βελανιδιάς. Η πόρτα έμενε ανοιχτή για τους φτωχούς που ζητούσαν μια γωνιά να κουρνιάσουν. Τους πρόσφεραν επίσης μπύρα, μηλίτη, κρασί και μια θέση στο οικογενειακό τραπέζι.
Η καλή γιαγιά διηγούταν ιστορίες και σταματούσε μόνο για να χτυπήσει με το φτυαράκι τα κούτσουρα στο τζάκι και να δυναμώσει τη φωτιά, λέγοντας « Bonne année, bonnes récoltes, autant de gerbes et de gerbillons ». Κι αυτή η φωτιά, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, θα έπρεπε να διαρκέσει τρεις ημέρες. Σε κάποιες περιοχές (Normandie, Lorraine, Bourgogne) ονόμαζαν το ξύλο αυτό και « le tréfeu », = trois feux = τρεις φωτιές.
Με την εξαφάνιση των μεγάλων καμινάδων και τζακιών, στη σύγχρονη Γαλλία, ο κορμός των Χριστουγέννων παραμένει μόνο ως γλυκό, του οποίου το σχήμα θυμίζει κορμό δένδρου και το οποίο συνοδεύει το γεύμα των Χριστουγέννων"

Ας δούμε τη συνταγή που ανακάλυψα, μετέφρασα και σας χαρίζω...
Ξετρελλαθήκαμε μ' αυτήν και την ετοιμάσαμε χτες. Με τη δόση αυτή βγήκαν δυο .... μμμμμμμμμμμ.... κορμοί, άλλο να σας λέω κι άλλο να τους δοκιμάζετε !!!
Η λεπτή γεύση του είναι αποτέλεσμα των αγνών υλικών του αλλά και της υπομονής με την οποία θα το φτιάξετε... Και ούτε λόγος φυσικά να βάλουμε μερέντα αντί για κρέμα σοκολάτα...Η το κάνουμε σωστά ή ας μην το κάνουμε καθόλου !!!
Οι θερμιδόφοβοι βέβαια ας απέχουν από τέτοιους πειρασμούς γιατί είναι από τα γλυκά που δεν σταματάς ποτέ στο ένα κομμάτι....
Αυτό είναι λοιπόν το γλυκό μας



BUCHE DE NOEL - Κορμός Χριστουγέννων

Υλικά για το παντεσπάνι
6 κρόκοι αυγού
50 γρ ζάχαρη
3 ασπράδια αυγού
35 γρ ζάχαρη
55 γρ αλεύρι κοκκινισμένο

Υλικά για την κρέμα σοκολάτα
500 γρ κουβερτούρα τεμαχισμένη
500 γρ κρέμα γάλακτος
250 γρ γάλα

Για τη διακόσμηση τρίμα λευκής σοκολάτας (προαιρετικό)

Προετοιμασία
Για το παντεσπάνι
Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τα 50 γρ. ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα 35 γρ. ζάχαρη μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Παίρνουμε το 1/3 από τη μαρέγκα και την ανακατεύουμε με το μείγμα των κρόκων. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά. Απλώνουμε το μείγμα αυτό πάνω σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-180οC για 12-15 λεπτά έως ότου πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Το αναποδογυρίζουμε σε μία άλλη λαδόκολλα.

Για την κρέμα σοκολάτα:
Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα. Όταν πάρει βράση το αδειάζουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα που έχουμε σε ένα άλλο σκεύος. Αναμειγνύουμε καλά αρκετή ώρα ώστε να γίνει ομοιογενές το μείγμα μας και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε απαλά με μαλακή σπάτουλα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου έως ότου η κρέμα σταθεροποιηθεί.
Οταν κρυώσει καλά απλώνουμε τη μισή από την κρέμα πάνω από το παντεσπάνι. Το τυλίγουμε σε ρολό και το τοποθετούμε πάνω σε μία πιατέλα. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτα με μία σπάτουλα και καλύπτουμε όλη την υπόλοιπη επιφάνεια του κορμού προσέχοντας να του δώσουμε σχήμα χαράζοντας γραμμούλες με το πηρούνι. 
Εάν θέλουμε, μπορούμε πριν σερβίρουμε, να γαρνίρουμε τον κορμό με τα ρινίσματα της άσπρης σοκολάτας και φυσικά να βάλουμε διάφορα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά που μπορούμε να βρούμε έτοιμα.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 


                                

28 σχόλια:

  1. Κρατάω τη συνταγή σου, γιατί είμαι γνωστή chocoholic!
    Πολλές ευχές για χαρούμενα Χριστούγεννα!!
    Φιλιά...
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πωπωπω! δεν φτανει που εχω τσακισει ολα τα μελομακαρονα , μου βαζεις και αλο χομγουερκ! ευτυχως που δε το εχω με το να φτιαχω γλυκα
    φιλια πολλα και χρονια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Ασωτούλη μου !!!!
      Σ' ευχαριστώ που πέρασες...
      Χόμγουερκ χαχαχαχα
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. καλημέρα!
    πέρασα να ευχηθώ χρόνια πολλά!
    Καλά Χριστούγεννα!
    Με υγεία και χαρά!
    Να περάσετε όμορφα!
    Φιλάκια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμμμμμμ να είχαμε εναν τετοιο κορμό και εμείς τωρα!
    Καλά χριστούγεννα απο καρδιάς, με υγεία και αγάπη!
    Πολλά φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές σου Αριάδνη μου !!!
      Αντεύχομαι κάθε καλό
      Πολλά φιλιά !!!

      Διαγραφή
  5. Ευτυχισμένα Χριστούγεννα όπως τα επιθυμείς γλυκιά μου.Ένα καλοτάξιδο 2015 γεμάτο με χαρά, εργασία, ευκολία στα δύσκολα και πάντα πάνω απ'όλα δημιουργικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτίδα μου χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα !!!!
      Ευχομαι η νέα χρονιά να πάρει τα βάρη και τις δυσκολίες και να φέρει υγεία και χαρά !!!!

      Διαγραφή
  6. Η συνταγή καταχωρείται!!
    Θα τιμηθεί και θα εκτιμηθεί δεόντως!!
    Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα με υγεία κι αγάπη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα περιμένω νέα από τη συνταγούλα !!!!
      Φιλιά πολλά και χρόνια πολλά !!!

      Διαγραφή
  7. Χρόνια Πολλά
    Καλές Γιορτές
    με υγεία και πολύ σοκολάτα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκές ευχές για Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένη νέα χρονιά

      Διαγραφή
  8. ツ Hummmm... tudo de bom!!!

    O Natal é a data mais linda do ano...
    relembra que...
    o menino Jesus está no nosso coração...
    então a nossa esperança se renova!...

    ❊..(
    ✿.(,)
    ❊|::::|.☆¸.¤ª“˜¨
    ✿|::::|)/¸.¤ª“˜¨˜“¨
    ❊|::¸.¤ª“˜¨¨˜“¨
    ⋯ ✰ ⋯
    FELIZ NATAL!!!
    ✿╯BOAS FESTAS!!!
    ╰✿╮

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια γλυκιά συνταγή με μια όμορφη ιστορία καταχωρείται και προσεχώς θα τιμηθεί δεόντως !!! Γλυκά και όμορφα Χριστούγεννα Σόφη μου
    Φιλάκια αγάπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΜΜΜΜμμμμμμΜΜΜΜΜΜ!!! ΣΛΟΥΡΡΡΡΡΡΠ!!!!!!
    Μη μου πεις ότι αγγάρεψε η γιαγιά τα αγγελάκια για να φτιάξουν το θεσπέσιο γλύκισμα; Έτσι και τα έβαλε να κόψουν και κορμούς δέντρων να ζεσταθούν για να τηρήσει το έθιμο, καήκαμε Σοφάκι μου, κατακέφαλα προβλέπω να μας έρχονται...
    Γεια στα χεράκια σου αγάπη μου, να είσαι καλά και του χρόνου!

    Φιλάκια εορταστικά σου στέλνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα !!!! Η Γιαγιά καθόταν στο δεξί ροζ σαμπανί συννεφάκι και παρακολουθούσε την εκτέλεση...
      Σε φιλώ κι εγώ Μαίρη μου
      Χρόνια πολλά !!!

      Διαγραφή
  11. Υπέροχη Βuche de Noel, ma chere Sophie!!!!!!!!!!!
    Χρόνια πολλά!!! Καλές γιορτές, με υγεία και χαρά στο σπιτικό σου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά αγαπημένη μου φιλενάδα!! Και του χρόνου με υγεία, αγάπη και κάθε ευτυχία!!!!! Υπέροχος ο σοκολατένιος κορμός!!!!! Ό,τι καλύτερο για τους σοκολατομανείς όπως εγώ!!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέτοια κριτική από σένα είναι τίτλος τιμής αγαπημένη μου !!!
      Σε φιλώ πολύ !!!!

      Διαγραφή
  13. χρονια πολλα Σοφη μου και τον εκλεψα το γαλλικο κορμό για το χριστουγεννιατικο πανηγυρι μας χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια Πολλά με υγεία και ευτυχία!!!
    Χαρούμενες γιορτές να περάσεις μαζί με αγαπημένα πρόσωπα!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε !