Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Δεν μπορούσα να γράψω τίποτα άλλο ....έφτιαξα όμως μαρμελάδα μανταρίνι

Ξεκίνησα να γράψω άλλα αλλά δεν μου έβγαιναν με τίποτα. Πρέπει νάχεις και οίστρο που λένε και δεν είχα...Τα φιλαράκια μου περίμεναν άλλη μια ιστορία της γιαγιάς μου της Κασσιανής που την παλεύω μερικές μέρες τώρα αλλά τελικά δεν μου βγήκε κυριακάτικη, τι να κάνω τώρα;
Η γιαγιά μου η Κασσιανή κάνει τα νάζια της, βγαίνει όποτε θέλει αυτή...έτσι έκανε και όταν ζούσε.
Μας τρέλλαινε όλους μέχρι να γίνει το δικό της.
Αφού λοιπόν δεν μπορώ να σας γράψω αυτό που είχα σκοπό σκέφτηκα να σας δώσω τη συνταγή της αγαπημένης μου μαρμελάδας που την έκανα μόνη μου -συνταγή και μαρμελάδα εννοώ- και μου βγήκε πολύ ωραία.
Και σε πείσμα της γιαγιάς Κασσιανής που κάνει νάζια να σας πω ότι η μαρμελάδα αυτή μου θυμίζει την άλλη μου γιαγιά τη Σοφία που έκανε μια παρόμοια και πολύ μου άρεσε πάλι με μανταρίνια και πάλι από τα ίδια δέντρα στα Μεσοχώρια. Να πως :
Στα Μεσοχώρια της νότιας Εύβοιας έχουμε από αμνημονεύτων ετών ένα μικρό σπιτάκι σαν κουκλόσπιτο. Καμαρώνω την αυλή του με το παλιό πηγάδι και τις μανταρινοπορτοκαλιές που σε ξετρελλαίνουν με τα αρώματά τους. Ο τόπος έχει γενικά πολλά νερά και ευνοεί όλα τα εσπεριδοειδή. Τέτοια νόστιμα και αρωματικά φρούτα δεν έχω φάει πουθενά αλλού. Το Δεκέμβρη σε μια επίσκεψη αστραπή μάζεψα μπόλικα φρέσκα φρέσκα μανταρίνια και μετά άρχισε το πρόβλημα τι να τα κάνω. Τελικά χάρισα σε φίλους αρκετά και με όσα έμειναν έκανα λικέρ μανταρίνι και μια μαρμελάδα δικής μου εμπνεύσεως σύμφωνα με όσα θυμόμουνα από την παλιά που έφτιαχνε η γιαγιά Σοφία.
Να σας πω ότι βγήκε καταπληκτική; Θα μου πείτε...η κουκουβάγια τα κουκουβαγάκια και τα λοιπά.
Εγώ σας δίνω τη συνταγή και δείτε μόνοι σας όσοι τη φτιάξετε....

από τη φετεινή μου σοδειά - η πρώτη κουταλιά της μαρμελάδας μου
Μερικά προκαταρκτικά
Θέλω πάντα η μαρμελάδα να διατηρεί το άρωμα και τη γεύση του φρούτου από το οποίο προέρχεται. Ετσι δεν βάζω ποτέ γλυκόζη γιατί σκεπάζει το άρωμα του φρούτου και επίσης βάζω πάντα ποσότητα ζάχαρης ίση με το 60% του έτοιμου φρούτου που έχω. Δεν βάζω ίση ζάχαρη με το φρούτο γιατί δίνει αρκετά υγρά και αναγκαζόμαστε να βράζουμε περισσότερο οπότε χαλάει και το χρώμα του φρούτου.
Αλλωστε δεν μας αρέσουν τα πολύ πολύ γλυκά στο σπίτι και γενικά προτιμάμε τις φρουτένιες φρέσκιες γεύσεις.
Δεν κάνω ποτέ μεγάλες ποσότητες γιατί το μυστικό κάθε μαρμελάδας φρούτου είναι να είναι φρέσκια. Ετσι την κάνω 3-4 φορές όσο υπάρχουν τα μανταρίνια.
Δεν πετάω τα κουκούτσια (αν υπάρχουν μερικά) από την αρχή γιατί περιέχουν πηκτίνη και δένουν καλύτερα τη μαρμελάδα.
Η μαρμελάδα αυτή είναι ονειρεμένη,πιπεράτη και δροσερή !!! Γίνεται κυρίως με τη σάρκα των μανταρινιών και ελάχιστες φλούδες που βάζω μόνο για να πιπερίζει η γεύση. Οι περισσότερες φλούδες την πικρίζουν οπότε θέλει περισσότερη ζάχαρη κλπ. Μπορεί να συνοδεύσει επίσης θαυμάσια το γιαούρτι καθώς και κέικ σοκολάτας ή πάστα φλώρα αλλά να μπει και σε κρέπα για πολύ ψαγμένη γεύση....
Κάπως έτσι την έφτιαχνε η γιαγιά μου η Σοφία όταν ήμουν παιδί. Ούτε που με ένοιαζε τότε πώς την έφτιαχνε αλλά μοσχοβολούσε το σπίτι...Θυμάμαι όμως τα βασικά. Ετσι ψάξε - ψάξε την πέτυχα.
Καθόμαστε λοιπόν οι δυο Σοφίες τότε δίπλα στο πηγάδι στα Μεσοχώρια, όταν πηγαίναμε, κάτω απ' την παλιά αμυγδαλιά, που δεν υπάρχει πια, και την τρώγαμε με το κουτάλι ...σαν γλυκό με δροσερό νεράκι.

Χρειαζόμαστε :
1 κιλό ώριμα, γλυκά, και σφιχτά μανταρίνια. Προσοχή στο "σφιχτά".
600 γραμμ. ζάχαρη λευκή
μέχρι 400 ml νερό (όχι περισσότερο)
Μισό ποτηράκι χυμό λεμονιού.


Υπέροχη και με γιαούρτι
Εκτέλεση
Πλένω καλά τα μανταρίνια και με ένα καθαρό λεπτό σφουγγαράκι με σύρμα τα περνάω απαλά να φύγει ότι έχουν επάνω και τα ξεπλένω. Τα ξεφλουδίζω όλα και κρατάω τη φλούδα από 5 μανταρίνια.
Βάζω τα καθαρισμένα μανταρίνια σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζω για περίπου μισή ωρίτσα παρακολουθώντας τα και ξαφρίζοντας τον αφρό. Πρέπει να μαλακώσουν καλά οι ίνες τους. Τις φλούδες βράζω ξεχωριστά σε άλλο κατσαρολάκι για λιγώτερο χρόνο γιατί λιώνουν πιο εύκολα.
Οταν μαλακώσουν φλούδες και μανταρίνια βγάζω σε ένα πιάτο και ελέγχω για κουκούτσια. Αφαιρώ όσα υπάρχουν και τα βάζω σε γάζα ξεχωριστά. Σουρώνω καλά τα μανταρίνια και ξεπλένω με κρύο νερό.
Πολτοποιώ τα μανταρίνια με το πηρούνι ή το μίνι - πήμερ και κόβω σε ψιλά κομματάκια τις φλούδες. Αποφεύγω το μπλέντερ διότι τα λιώνει τελείως. Ρίχνω το μείγμα μου σε μια κατσαρόλα με το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν σε δυνατή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά. Βάζω μαζί και τη γάζα με τα κουκούτσια για να δέσει καλύτερα. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα κατά διαστήματα και ξαφρίζω.
Με το μάτι φαίνεται το δέσιμο της μαρμελάδας αλλά μπορούμε να κάνουμε και το τεστ με "το δρόμο της μαρμελάδας". Είναι απλό, περνάω την κουτάλα στη μέση της μαρμελάδας που βράζει και αν το κενό μείνει ανοιχτό τότε είναι έτοιμη και έχει δέσει καλά, οπότε την κατεβάζω από τη φωτιά αφού ρίξω πρώτα το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας καλά. Πετάω τη γάζα με τα κουκούτσια.
Οπως είναι ζεστή την κλείνω σε αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν καλά γυρίζοντάς τα ανάποδα μέχρι να κρυώσει. Αυτό το κάνουμε για να μην μείνει αέρας μέσα και χαλάει πιο εύκολα η μαρμελάδα. Την φυλάμε σε ντουλάπι στεγνό και δροσερό.
Η αποστείρωση των βάζων γίνεται πολύ εύκολα. Πλένουμε καλά τα βάζα και τα καπάκια τους τοποθετούμε ανοιχτά στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά. (Προσοχή όχι πλαστικά καπάκια).

Οποιος τη φτιάξει ας μας πει τα νέα !!!

Φιλιά σε όλους κι όλες
Σόφη

18 σχόλια:

  1. Μμμ!!! Με "πήρε" κιόλας η πιπεράτη μυρωδιά, καθώς μπήκα στο σπιτικό σου! Θα τρελαινόμουν να γευτώ αυτήν την υπέροχη μαρμελάδα της γιαγιάς Σοφίας, με γιαούρτι!...

    Το μανταρίνι μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, το άρωμά του (μαζί μ' εκείνο του πορτοκαλιού και της κανέλλας)... Χριστούγεννα!

    (Να δεις που η γιαγιά Κασσιανή θα γλυκαθεί με την μαρμελάδα και θα σταματήσει τα... νάζια!) ツ

    Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα! ❀~✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμμμ μέχρι εδώ με πήρε η μυρωδιά απο το άρωμα που αναδύει.
    Γλυκατζού βλέπεις και με μεγάλη μύτη!
    καλή εβδομάδα νάχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχχχ μου θύμισες την μαρμελάδα βερύκοκο της γιαγιάς μου της Τασίας.. που βουτούσαμε το βάζο στην παραλία με τις φέτες τις τεράστιες απο το ζυμωτό καρβέλι και την τρώγαμε για ώρες!! Μια συνταγή που χάθηκε και δεν έμεινε ποτέ στην μητέρα μου για να την ακολουθήσει..

    Μου αρέσουν τα μανταρίνια και έτσι όπως βλέπω και τις φωτογραφίες θέλω πολύ να απλώσω δαχτυλάκι και να την γευτώ! Δεν θα την φτιάξω..γιατί εγω με τα γλυκά στην παρασκευή τους είμαι άσχετη,τίποτα δεν μου πετυχαίνει! Αλλά την γεύτηκα ήδη Σόφη μου.. Σε ευχαριστώ πολύ!!

    Να έχουμε μια όμορφη εβδομάδα και ανυπομονώ να κάνει την εμφάνιση η γιαγιά η Κασσιανή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γιαγια , ξερεις οτι ειμαι σουπερ γλυκατζης ετσι? οταν φτιαξεις μηλοπιτα να με φωναξεις χαχα
    τι ωραιο μπλογκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mμμμ κοίτα να δεις που τα μεγάλα πνεύματα συναντιώνται!
    Και γω ξεκινησα σήμερα την προετοιμασία (ξεπίκρισμα) για να κάνω αύριο μαρμελάδα πορτοκάλι!!
    Τα κουκούτσια τα βάζεις για να πήζει πιο εύκολα? Εχω ακούσει ότι έχουν πηκτίνη...
    Καλή επιτυχία να έχουμε!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλη βδομάδα Ιωάννα μου
    εδώ μαλλιοτραβιέμαι με τη γιαγιά να την πείσω, κάτι έκανε και η μαρμελάδα της συμπεθέρας της !!!!
    Φιλιά πολλά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαρούλα καλώς ήρθες !
    Καλή σου βδομάδα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μελοκάνελλό μου έλα να σε κεράσω, υπάρχει μπόλικη !!!
    Φιλιά πολλά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ασωτε υιέ μου υιέ μου
    Καλώς ήρθες !!!
    Ενα γλυκάκι θα το πάρεις μη με προσβάλεις...χαχα
    Σ΄ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λιακάδα μου καλησπέρα
    Ναι τα κουκούτσια τα βράζω μαζί σ' ένα τούλι γιατί έχουν πηκτίνη.
    Καλή επιτυχία στη μαρμελάδα σου
    Φιλιά πολλά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πω πω νοστιμιές!!!! τ ο μανταρίνι είναι το αγαπημένο μου φρούτο για Χειμώνα,φαίνεται τέλεια αυτή η μαρμελάδα,όλο άρωμα και γεύση.Οσο για τη γιαγια Κασσιανη δεν της κρατάμε κακία ας βγεί όποτε θέλει, θα βγεί όμως καλή και την περιμένουμε,φιλια πολλά πολλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πωπωωω νοστιμιάααααα!!!!!!! Την έκανες καταπληκτική τη μαρμελάδα σου και πόσο λατρεύω τη συγκεκριμένη δεν λέγεται!!! Γεια στα χέρια σου Σοφάκι μου και καλοφάγωτη!!!
    Φιλιά καλημέρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κικίτσα μου
    σ' ευχαριστώ πολύ πολύ
    πράγματι είναι υπέροχη και τώρα ετοιμάζω με τον ίδιο τρόπο και κάτι υπέροχα λεμόνια από το περιβόλι.
    Σε φιλώ γλυκά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλώς σε βρήκα πωπωπω μυρωδιά θα την ξεσηκώσει τη Γιαγια είμαι σίγουρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν σου πω ότι παρ΄όλο που φτιάχνω αρκετές μαρμελάδες κάθε χρόνο , μανταρίνι δεν έχω φτιάξει.
    Όπότε μπαίνει στα προσεχώς.
    Καλό σου μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλό μήνα Μαρία !!!
    Σ" ευχαριστώ και περιμένω νέα σου για τη μαρμελάδα !!!
    Φιλιά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε !